czwartek, 19 maja 2016

Ciasto czekoladowo - kokosowe a'la Rafaello

Dzisiaj miała być zupełnie inna inspiracja ale pogoda nie dopisała.  Postanowiłam więc podać przepis na bardzo dobre ciasto - czekoladowo - kokosowe a'la Rafaello , które możemy podarować naszej mamie z okazji jej święta 
Nic tak bowiem (przynajmniej mnie) nie cieszy,  jak prezent wykonany samodzielnie przez dziecko.


Składniki:
na blaszkę o wymiarze - 33cm/23cm
* opakowanie kokosu
*2 opakowania herbatników -  Bonitki
*1 serek mascarpone
*400 ml kremówki (śmietany 30%)
*4 czekolady białe

Wykonanie:
*blaszkę wykładamy papierem piekarniczym
*na dno blaszki układamy herbatniki 
*w rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy 2 białe czekolady
*w tym samym czasie ubijamy ok. 250 ml śmietany
*do śmietany dodajemy serek mascarpone
* dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę
* na koniec dodajemy wiórki kokosowe
*na herbatniki wylewamy masę 
*następnie układamy drugą warstwę herbatników
*w rondelku rozpuszczamy kolejne 2 czekolady białe
*ubijamy ok. 150 ml śmietany, do której wlewamy stopniowo przestudzoną czekoladę
*wylewamy i rozprowadzamy masę
*posypujemy ciasto kokosem
*wkładamy ciasto do lodówki

Dobre rady:

*ciasto dobrze jest przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc (herbatniki przesiąkną masą i będą mięciutkie)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz