poniedziałek, 30 maja 2016

Ciasto czekoladowo - truskawkowe

Sezon na truskawki już się zaczął. Ceny jeszcze wysokie. Ale co tam! Kochamy te owoce - szczególnie zebrane o tej porze roku - pełne słodyczy i słońca.  Podawane są w rożnej formie. Ja swój sezon truskawkowy rozpoczynam ciastem czekoladowo - truskawkowym. Nie wymaga pieczenia. Jest mega słodkie. Jednak słodycz czekolady równoważy właśnie truskawka. Możemy je z powodzeniem przygotować na Dzień Dziecka. 


SKŁADNIKI:
*ok. 330 g ciasteczek
(ja wykorzystałam spody do babeczek)
*2 czekolady mleczne (razem 200 g)
*1 czekolada gorzka (100 g)
*125 g masła lub margaryny
*200 ml śmietanki 36%


WYKONANIE:
*ciasteczka mielimy na okruchy w malakserze
*roztapiamy masło i wlewamy je do okruchów i dalej miksujemy
*tak przygotowany spód wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną folią spożywczą
*śmietanę podgrzewamy w rondelku do zagotowania
*w oddzielnym naczyniu kruszymy czekolady, które zalewamy wrzącą śmietanką
*mieszamy składniki do uzyskania jednolitej masy a następnie wylewamy na spód
*umyte i osuszone truskawki układamy na masę czekoladową
*posypujemy ciasto wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami
*wstawiamy do lodówki

UWAGI:
*pomysł na ciasto zaczerpnęłam stąd
*myślę, że można dodać więcej truskawek

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz