poniedziałek, 9 maja 2016

Ciasto PUFFINKA a'la kinder country

Dzisiaj przepis na ciasto, które na własny użytek nazwałam PUFFINKA za względu na zastosowany charakterystyczny składnik. Ciasto przypomina sprzedawany w supermarketach baton  kinder country. Deser jest łatwy w przygotowaniu. Nie wymaga pieczenia.  Smakuje wybornie. 



Składniki:
na blaszkę o wymiarze - 33cm/23cm
* 3,5 szklanki Puffinek (chrupiąca pszenica)
*2 opakowania herbatników -  Bonitki
*1 serek mascarpone
*400 ml kremówki (śmietany 30%)
*2 czekolady białe
*2 czekolady mleczne

Wykonanie:

*blaszkę wykładamy papierem piekarniczym
*na dno blaszki układamy herbatniki 
*w rondelku w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę
*w tym samym czasie ubijamy ok. 250 ml śmietany
*do śmietany dodajemy serek mascarpone
* dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę
* na koniec dodajemy PUFFINKI
*na herbatniki wylewamy masę 
*następnie układamy drugą warstwę herbatników
*w rondelku rozpuszczamy tym razem czekoladę mleczną
*ubijamy ok. 150 ml śmietany, do której wlewamy stopniowo przestudzoną czekoladę
*wylewamy i rozprowadzamy masę
*robimy ozdobny wzorek
*wkładamy ciasto do lodówki

Dobre rady:

1. najlepiej ozdobić ciasto PUFFINKAMI tuż przed podaniem - wtedy zachowają swoją kruchość

2. Puffinki po dodaniu do masy mieszamy łyżką
3. ciasto dobrze jest przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc (herbatniki przesiąkną masą i będą mięciutkie)

Na koniec nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć:

 SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz