niedziela, 26 czerwca 2016

Babka z owocami

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy - babka z owocami. Ulubiony deser mojego brata. W dzisiejszej odsłonie z jagodami i porzeczkami. 


Składniki:

*0,5 kg mąki
*1,5 szklanki cukru
*4 jajka
3/4 szklanki śmietany
*2 łyżki kakao
*1 kostka margaryny (u mnie Kasia)
*2 łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek)
*cukier puder i bita śmietana do dekoracji


Wykonanie:

*ucieramy żółtka, cukier i margarynę
*dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia
*dodajemy śmietanę na przemian  z mąką
*na koniec dodajemy piane z białek
*dzielimy masę na połowę
*jasna masę wylewamy na blaszkę wcześniej wysmarowana margaryną i obsypaną bułką tartą
*układamy owoce (u mnie porzeczki i jagody)
* do drugiej części wsypujemy kakao i mieszamy
*następnie wylewamy na owoce
*pieczemy w temp. ok. 175-180 stopni ok. godziny

Uwagi:
*między owocami można ułożyć orzechy
*do babki nadają się rożne sezonowe owoce

Smacznego!

Dziękuję wszystkim, którzy zaglądają tutaj i towarzyszą mi w moim codziennym życiu czytając  i zostawiając komentarze. Jeśli chcesz, to podziel się ze mną swoją opinią, doświadczeniem i pozostaw ślad, że tu byłeś. Twoje zdanie jest dla mnie niezmiernie ważne i cenne. 
Serdecznie pozdrawiam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz