sobota, 4 czerwca 2016

Ciasto truskawkowe i deser truskawkowy

Oj, tak mnie natchnęło, że postanowiłam skomponować ciasto truskawkowe. Najpierw w głowie powstał pomysł, który potem sobie zwizualizowalam  a następnie wykonałam.
Sezon truskawkowy nadal trwa, więc trzeba korzystać.
Ciasto truskawkowe i deser truskawkowy

Składniki:
na blaszkę o wymiarze - 33cm/23cm
*1 opakowania herbatników -  Bonitki
*1 serek mascarpone
*3 x 200 ml kremówki (śmietany 36% - Mleczna Dolina)
*4 truskawkowe galaretki
*puszka mleka skondensowanego słodzonego
*1 kg truskawek
*ciasteczka w czekoladzie - Oikulki firmy Magnetic


Wykonanie:
*blaszkę wykładamy papierem piekarniczym
*na dno blaszki układamy herbatniki 
*w rondelku w małej ilości wody rozpuszczamy 2 galaretki
*w tym samym czasie ubijamy ok. 200 ml śmietany i mleka
*do śmietany dodajemy serek mascarpone 
* dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną galaretkaę
*mieszamy, żeby uzyskać jednolitą masę
*masę wylewamy  na herbatniki 
*następnie wciskamy w nie ciasteczka i  odstawiamy do stężenia
*w rondelku rozpuszczamy kolejne 2 galaretki
*rozdrabniamy truskawki blenderem a następnie dodajemy galaretki
*wylewamy i rozprowadzamy masę
*wkładamy ciasto do lodówki
ubijamy ok. 400 ml śmietany 36%, do której dodajemy jak kto woli śmietanfix lub bitą śmietanę (Winiary)
*dekorujemy

Dobre rady:
*ciasto dobrze jest przygotować dzień wcześniej i włożyć do lodówki na całą noc (herbatniki przesiąkną masą i będą mięciutkie, a masa stężeje)
*jeśli zostanie Wam ubita śmietana możecie przygotować prosty deser w pucharkach
*do jasnej masy  nie trzeba dodawać ciasteczek

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz