środa, 15 czerwca 2016

Torcik bezowy ze śmietaną i owocami

Dziś przepis na torcik bezowy ze śmietaną i owocami. Deser jest delikatny i bardzo smaczny. Sam rozpływa się w ustach. Będzie doskonałym dodatkiem do prezentu dla taty z okazji Dnia Ojca. 

torcik bezowy


 Składniki:
BEZA 
*4 białka jaja
*250 g cukru
*szczypta soli


KREM
*220 ml kremówki (śmietany 30% )
*1 serek mascarpone

DODATKI
*sezonowe owoce (w moim przypadku są to czereśnie)
*czekolada lub nutella rozpuszczona w kąpieli wodnej


Wykonanie:
*białka ubijamy ze szczyptą soli
*stopniowo dodajemy cukier aż do uzyskania gęstej jednolitej masy
*blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
*z masy formujemy okręgi grubości ok. 7-10 cm
*bezy wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 100 stopni
*pieczemy ok. 60 mim.
*po tym czasie wyłączamy piekarnik 
*pozostawiamy bezy aż piekarnik wystygnie
*ubijamy śmietanę, do której dodajemy serek 
*dekorujemy bezy kremem oraz owocami
*czereśnie drylujemy a następnie z łyżką syropu z agawy podgrzewamy w rondelku
*na koniec rozpuszczamy czekoladę i czekamy aż przestygnie
*przyozdabiamy torcik jeszcze płynną czekoladą





SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz