piątek, 29 lipca 2016

Cukinia a la Meksykano

Dla amatorów cukinii dzisiaj danie, które nadaje się na obiad jak i kolację. Nazwałam je z mężem CUKINIA A LA MEKSYKANO.

Przed podaniem przepisu mała kulinarna ściąga.


Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb., Cukinia) – odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa “cukinia” od włoskiego zucchini. Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami. Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki.
Źródło: http://vegespot.pl/forum/topic/13/
cukinia faszerowana

Składniki:
*3 cukinie 
*2-3 filety z kurczaka
*papryka w dowolnym kolorze
*ogórek konserwowany (2-3 szt.)
*cebula
*2-3 ząbków czosnku
*pomidory
*kukurydza (1 puszka)
*fasola czerwona (1 puszka)
*żółty ser
*pieprz, sól, słodka papryka, naturalna nowalijka bez soli (Smaki Świata)
*keczup i majonez 
*margaryna Kasia lub olej rzepakowy do smażenia
cukinia a la Meksykano
Wykonanie:
cz. 1
*mielimy filety i podsmażamy na tłuszczu doprawiając przyprawami
*kroimy w kosteczkę cebulę, pomidory, paprykę i ogórki i podsmażamy również dodając przyprawy
*wszystkie składniki mieszamy razem
cz. 2
*cukinie dokładnie myjemy
*przecinamy na pół
*wydrążamy ze środka miąższ
*następnie posypujemy je pieprzem i solą
*wypełniamy farszem
*posypujemy żółtym serem wcześniej startym na tarce o grubych oczkach
cz. 3
*tak przygotowane cukinie wkładamy do żaroodpornego naczynia, do którego na dno wlewamy trochę wody
*umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

cukinia faszerowana

cukinia faszerowana
Uwagi:
*można obrać skórę z cukinii (mój mąż np. jej po upieczeniu nie zjadł)
*cukinię pieczemy w piekarniku nastawiając pokrętło na pieczenie od dołu 
*jeśli cukinia będzie wystarczająco miękka włączamy pieczenie górne
*cukinia w smaku jest dość mdła - dlatego trzeba bardzo dobrze przyprawić farsz
cukinia faszerowana

SMACZNEGO:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz