wtorek, 5 lipca 2016

Pianka jogurtowo – truskawkowa z galaretką

Na koniec sezonu truskawkowego postanowiłam przygotować delikatny deser, który jest idealny na upalne dni. Jest to pianka jogurtowo - truskawkowa z galaretką. 

Składniki:

*500 ml jogurtu naturalnego 
*ok. 75 dag truskawek
*cukier
*żelatyna
*galaretka truskawkowa


Wykonanie:

*umyte truskawki miksujemy
*dodajemy cukier wg uznania
*do masy dolewamy jogurt
*w rondelku gotujemy niewielką ilość wody, do której wsypujemy żelatynę
*lekko przestudzoną żelatynę wlewamy do masy i mieszamy
*całość przelewamy do szklanej miski i wstawiamy do lodówki, do stężenia
* gotujemy galaretkę, którą po przestudzeniu wylewamy na stężoną masę


Uwagi:
*galaretkę wsypuję do mniejszej ilości wody niż podana jest na opakowaniu
*ilość żelatyny uzależniona jest ilości  masy jogurtowo - truskawkowej (podaję wg zaleceń na opakowaniu)

Smacznego!

Dziękuję wszystkim, którzy zaglądają tutaj i towarzyszą mi w moim codziennym życiu czytając  i zostawiając komentarze. Jeśli chcesz, to podziel się ze mną swoją opinią, doświadczeniem i pozostaw ślad, że tu byłeś. Twoje zdanie jest dla mnie niezmiernie ważne i cenne. 
Serdecznie pozdrawiam :)

2 komentarze: