czwartek, 21 lipca 2016

Placek drożdżowy w kształcie kwiatka z jagodami i borówkami

Dzisiaj propozycja dla amatorów ciasta drożdżowego. Placek trochę w innej formie a mianowicie w kształcie pięknego kwiatka. Oczywiście z owocami -  sezonowymi (w moim przypadku z jagodami i borówkami). Ciasto prezentuje się znakomicie. Jest pyszne a na drugi dzień smakuje równie wybornie jak w dniu pieczenia. Placek kryje w sobie jeszcze małą niespodziankę a mianowicie białą czekoladę. 

ciasto drożdżowe

Składniki:
*4 szklanki mąki
*7 łyżek cukru 
*1 szklanka mleka
*30 g drożdży
*70 g masła
*sok z 1/2 cytryny
*2 jajka
*sezonowe owoce
*cukier puder
*1/2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
*do miski rozkruszamy drożdże
*wlewamy podgrzane mleko
*dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru
*całość mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
*rozpuszczamy masło i czekamy aż przestygnie
*do wyrośniętego ciasta dodajemy pozostałe składniki 
*wszystko mieszamy
*na koniec dodajemy masło i dalej wyrabiamy ciasto
*wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę
*następnie przenosimy ciasto na stolnicę i wałkujemy na prostokątny placek o szerokości ok. 1 cm
*potem posypujemy startą na grubych oczkach czekoladą i owocami
*ciasto zwijamy w roladę
*kroimy na 4 cm plastry, które wykładamy do tortownicy 
*na wierzch posypujemy jeszcze owocami
*ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 0k. 30 min.
*po wyrośnięciu ciasta, wkładamy je do piekarnika 
*pieczemy je w temp. ok. 180 stopni ok. 30 min.
*po wystygnięciu posypujemy je cukrem pudrem
Uwagi:
*ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów
*tortownicę wcześniej wysypujemy mąką i wykkładamy papierem do pieczenia
*jeśli ciasto będzie się kleiło dosypujemy mąkę
*układamy plastry na blaszce w kształcie kwiatka, przeciętą stroną ku górze, czyli poziomo
*inspirację na ciasto znalazłam na:
 http://wypiekikate.blogspot.com/2016/04/odrywane-drozdzowki-z-kiwi-truskawkami.html


ŻYCZĘ SMACZNEGO:)

Serdecznie pozdrawiam. Z góry dziękuję za wszelkie komentarze:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz