poniedziałek, 11 lipca 2016

Rolada z kremem i wiśniową konfiturą

Kontynuując moją zabawę z wiśniami  postanowiłam  podzielić się z Wami przepisem na bardzo delikatny deser, którym jest rolada z kremem i konfiturą z wiśni. Dla mnie bomba. Subtelna słodycz biszkoptu i śmietanowego kremu została przełamana kwaskowym smakiem wiśni. 
rolada

Składniki:
blaszka 36cm/34cm (taka, która jest dołączobna do piekarniaka)

biszkopt
*100 g mąki
*100 g cukru
*4 jajka
*szczypta soli
*łyżeczka proszku do pieczenia
krem
*1 serek mascarpone (250 g)
* 330 ml kremówki (śmietany 30%)

*cukier
konfitura wiśniowa
*ok. 1 kg wiśni 
*cukier do smaku
*Konfitur-Fix
rolada
Wykonanie:
*blaszkę wykładamy papierem piekarniczym
*oddzielamy żółtka od białek
*do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę
*następnie dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy
*do ubitych białek z cukrem dodajemy  stopniowo żółtka
*na koniec pomału wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia (miksujemy na zwolnionych obrotach)
*ciasto wylewamy równomiernie na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (pieczemy ok. 30 min.)
*w tym czasie, w rondelku smażymy wcześniej wydrylowane wiśnie 
*dodajemy cukier a pod koniec smażenia dosypujemy Konfitur-Fix i nadal smażymy
*konfiturę odstawiamy do przestudzenia
*do lekko ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i cukier a następnie miksujemy, żeby uzyskać jednolitą masę
*upieczony biszkopt (jeszcze ciepły) wyciągamy z pieca i układamy na lnianej ściereczce
*całość zwijamy w rulon
*w międzyczasie ubijamy śmietanę z cukrem
*rozwijamy ciasto, na które najpierw nakładamy konfiturę a następnie krem
rolada z kremem i konfiturą z wiśni
*całość zwijamy
*roladę wkładamy do lodówki 
*przed podaniem zdobimy ją konfiturą i posypujemy cukrem pudrem 
rolada
Dobre rady:
*lniana ściereczkę przed zwinięciem biszkoptu zwilżam lekko wodą
*nie smarujemy dolnej części rolady - wtedy lepiej się zwinie
deser
SMACZNEGO:)



ps. Dziękuję wszystkim, którzy tutaj zaglądają i towarzyszą mi w moim codziennym życiu. Jeśli chcesz, to podziel się ze mną swoją opinią, doświadczeniem, pomysłem i pozostaw ślad, że tu byłeś. Twoje zdanie jest dla mnie niezmiernie ważne i cenne. 
Serdecznie pozdrawiam :)


2 komentarze:

  1. Bardzo dobre i szybkie ciacho, które świetnie sie prezentuje 😊 Daje 10 pkt./10

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam 😊

      Usuń