czwartek, 4 sierpnia 2016

3 x porzeczka (czerwona)

"Czerwone porzeczki posiadają nie tylko właściwości zdrowotne, lecz także pielęgnacyjne. Dzięki dużej zwartości pektyn kontrolują poziom cukru i cholesterolu we krwi, a dzięki obecności polifenoli łagodzą bóle menstruacyjne. Z kolei zawarte w czerwonych porzeczkach witamina C, PP, żelazo i garbniki działają ściągająco, tonizująco i antybakteryjnie."

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czerwone-porzeczki-dobre-dla-zdrowia-jakie-witaminy-mineraly_41765.html


Dzisiaj mam 3 propozycje na zastosowanie porzeczki w kuchni.

Propozycja nr 1
PORZECZKA OTULONA KRUSZONKĄ

Dwa sposoby na kruszonkę
1 sposób
 masło - cukier - mąkaproporcji:
1 część masła, 1 część cukru na 2 części mąki.
czyli np.
100 g masła 
 100 g cukru 
 200 g mąki 

2 sposób
*odmierzamy taką samą ilość masła, cukru i mąki
 *do miski wsypujmy mąkę, cukier i pokrojone w kostkę masło
* następnie mieszamy produkty do ich połączenia

uwagi:
*masło powinno mieć temperaturę pokojową
*temperatura pieczenia:
 180 ˚C (jeśli mamy termoobieg) lub 200 ˚C (zwykły piekarnik) 
*czas pieczenia ok. 15- 20 minut
 *kruszonka powinna mieć lekko złoty kolor
*pomysł na porzeczkę lub jakikolwiek inny owoc otulony kruszonką powstał w związku z tym , ze moja córka uwielbia wyjadać np. z placka drożdżowego te drobne chrupiące nieregularne "ciasteczka" 
*przepis na placek drożdżowy znajdziecie tutaj


Propozycja nr 2
ROLADA Z DŻEMEM KREMEM i PORZECZKAMI


* przepis na roladę a właściwie  na biszkopt znajdziecie tutaj
Składniki:
krem 
*ser mascarpone
 *galaretka agrestowa
 *330 ml śmietana 30% 
Wykonanie:
*do lekko ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i cukier a następnie miksujemy, żeby uzyskać jednolitą masę
*na koniec dodajemy przestudzoną, wcześniej ugotowaną w małej ilości wody galaretkę
*dalej postępujemy jak w przepisie
*na rozwinięty biszkopt najpierw nakładamy  krem a potem porzeczki

Propozycja nr 3
ZUPA PORZECZKOWA
czerwona porzeczka

* sposób przygotowania zupy owocowej znajdziecie tutaj
*w tym przypadku wystarczy tylko wycisnąć w wyciskarce sok i wlać go do garnka z wodą i dalej postępować jak w przepisie 
*zupę podałam z lanymi kluskami (jajko, szczypta soli, mąka, woda - mieszamy)

ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY:)

4 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta,bardzo apetycznie u Ciebie:))Dzięki za przepis,pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam 😊

      Usuń
  2. ale pyszności! skusiłabym sie na roladę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest pyszna i bardzo prosta. Dzięki za odwiedzinki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń