poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Placuszki na serku mascarpone

Kto z Was lubi naleśniki albo racuszki? Ja bardzo ale niekoniecznie na obiad, raczej jako deser. Pulchne placuszki na serku mascarpone są czymś pośrednim smakowo między tradycyjnymi naleśnikami  a racuchami.  

Placuszki są przepyszne, łatwe w wykonaniu, bardzo delikatne i puszyste.
Składniki:
*maliny lub inne sezonowe owoce
*250 g mąki
12 g proszku do pieczenia
*1 szklanka śmietany 12%
*60 g cukru
*cukier waniliowy
*4 jajka
*1 serek mascarpone (250 g)
*szczypta soli
*olej kokosowy do smażenia 
*cukier puder do posypania
*syrop z agawy
 Placuszki na serku mascarpone
Wykonanie:
*oddzielamy żółtka od białek
* żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym
*następnie dodajemy pozostałe składniki (śmietana, serek, mąka, proszek do pieczenia)
*na koniec do masy dokładamy ubitą pianę z białek
*ciasto nakładamy łyżką na patelnię i posypujemy malinami
*następnie odwracamy je na drugą stronę i dalej smażymy
Uwagi:
*podajemy je z cukrem pudrem lub syropem z agawy 
SMACZNEGO:)

Dziękuję Wszystkim, którzy śledzą moje blogowe poczynania 
i towarzyszą mi w moim codziennym życiu:)

4 komentarze:

  1. Ciekawy przepis! Z serkiem mascarpone jeszcze nie robiłam. Z pewnością smakują wyśmienicie! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuj koniecznie - są bardzo lekkie, delikatne i puszyste. Pozdrawiam jeszcze wakacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej, ale pyszniutko wyglądają. Kusicielka z Ciebie!!!
    pozdrawiam kochana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś nas łączy - Ty też nas swoim blogu potrafisz kusić smakami swoich czytelników. Pozdrawiam cieplutko😊

      Usuń