niedziela, 14 sierpnia 2016

Ryba w panierce na piwie

Jeśli nie wiecie, co dzisiaj przygotować na obiad, to polecam Wam rybę w panierce przygotowanej na piwie. 
Jakiś czas temu mąż znalazł podobny przepis w internecie. Dlaczego podobny, ponieważ uległ modyfikacji. Tak przygotowana ryba jest świetna. 

smażona ryba
Składniki:
*2 szklanki mąki
*1/2 szklanki  mleka
*1 szklanka piwa
*1 jajko
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki octu jabłkowego
*sól
*pieprz
*przyprawa cytrynowa do ryby (Smaki Świata)
*olej rzepakowy do smażenia
przepis na smażoną rybę
 Wykonanie:
*rybę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku a następnie kroimy na dowolne kawałki
*poszczególne kawałki fileta z ryby posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb
CIASTO:
*oddzielamy żółtko od białka
*do miski wkładamy żółtko, mleko, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, piwo, szczyptę soli
*dokładnie mieszamy mikserem 
*na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy
*kawałki ryby obtaczamy w panierce i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz
*na patelni rozgrzewamy tłuszcz na ok. 2 palce w myśl zasady, że rybka lubi pływać
smażona ryba
Uwagi:
*panierka musi być złota i chrupiąca
*rybę można podać ze smażonymi ziemniaczkami i surówką
*do przyrządzenia tej potrawy użyliśmy MORSZCZUKA
*moja córka lubi jeść ziemniaczki z keczupem
ryba w chrupiącej panierce
SMACZNEGO:)

ps. Dziękuję wszystkim, którzy tutaj zaglądają i towarzyszą mi w moim codziennym życiu. Jeśli chcesz, to podziel się ze mną swoją opinią, doświadczeniem, pomysłem i pozostaw ślad, że tu byłeś. 
Serdecznie pozdrawiam :)

2 komentarze:

  1. Byłam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżby któraś z moich koleżanek kryła się za tym komentarzem?
      Bardzo mi miło:)

      Usuń