poniedziałek, 31 października 2016

Jest taki dzień...

Jest taki dzień, kiedy kawę  piją i ciasto jedzą u góry.
Jest taki dzień, kiedy patrzą na nas zza chmury.
Jest taki dzień, kiedy budzą się wspomnienia.
Jest taki dzień, kiedy na chwilę zapominany o naszych marzeniach.
Jest taki dzień, który budzi melancholię.
Jest taki dzień, który przywołuje wspólną historię.
Jest taki dzień, kiedy pamięć się otwiera,
o tych których  kochaliśmy ale niestety ich już  z nami nie ma.
W tym dniu cześć im oddajemy,
kwiaty i świece im ofiarowujemy.
W modlitwie o nich pamiętamy, 
mając nadzieję, że kiedyś w lepszym świecie się  z nimi spotkamy.




W tym dniu zawsze moja mama od maleńkości mi mówiła, że dziadek (piekarz - cukiernik) szykuje teraz u góry słodkości, by po południu wspólnie ze swoimi krewnymi zasiąść do kawki.

I my  każdego roku właśnie 1 listopada, po przyjściu z cmentarza w gronie rodzinnym jadamy  wspólnie podwieczorek. 
Dlatego dzisiaj przepis na ptysie, które idealnie nadają się na takie wspominki.


Składniki:
ciasto:

*2 szklanki wody
*1 kostka masła lub margaryny - 250 g
*2 szklanki mąki
*8 jajek
Wykonanie:
*zagotowujemy wodę w rondelku z masłem lub margaryną
*na gotującą się wodę z masłem wsypujemy mąkę
*energicznie mieszamy do momentu, kiedy masa będzie szklista i będzie odchodzić od garnka
*do wystudzonego ciasta dodajemy jaja i miksujemy, żeby masa była gładka
*ciasto przekładamy do worka piekarniczego i wyciskamy na blaszkę okrągłe porcje
*pieczemy ok. 20 min. w temp. 200 stopni
*ptysie po wyciągnięciu  z piekarnika suszymy  na kratce


do ozdobienia ptysiów:
polewa
*1/8 część z kostki margaryny 250 g
*4 łyżki wody
*4 łyżki cukru
*2 czubate łyżki kakao
lub
*cukier puder

wykonanie:
*margarynę rozpuszczamy w garnku
*dodajemy pozostałe składniki i mieszamy, żeby uzyskać jednolitą masę

Uwagi:
*do rękawa cukierniczego używamy tylki z okrągłą końcówką
*ze względu na to, ze ciasto mocno rośnie umieszczamy je na blaszce w sporych odstępach
*ptysie wypełniłam kombinowanym kremem, do którego wykonania użyłam następujące składniki:

*2 budynie
*3 szklanki mleka
*ser mascarpone - 250 ml
*śmietana 36% - 200 g

*ptysie można wypełnić bitą śmietaną

Serdecznie pozdrawiam  i życzę smacznego:)

ps. Dziękuję wszystkim, którzy tutaj zaglądają i towarzyszą mi w moim codziennym życiu. Jeśli chcecie, to podzielcie się ze mną swoją opinią, doświadczeniem, pomysłem i pozostawcie ślad, że tu byliście:) Będzie mi bardzo miło:)

26 komentarzy:

  1. Mimo iż moja ukochana Babcia odeszła dawno temu, każdego dnia czuję Jej spokojną obecność. Buziaki dla Ciebie, a jutro miłego podwieczorku. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, Ci co odchodzą są w nas, obok nas...
      Ściskam:)

      Usuń
  2. Piękna tradycja. Jak dobrze usiąść w gronie rodziny i powspominać tych, co na nas z kawką i ciastem czekają w niebie. Aż się ciepło na sercu robi. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam zawsze robi się lżej na sercu, jeśli spojrzymy w ten sposób na sprawę.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Naprawdę wzruszające słowa wstępu :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetną macie tradycję :) Bardzo fajny przepis na ptysie, jeszcze nigdy nie robiłam bo myślałam, że to takie trudne :) Muszę spróbować :) Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj - to nie pożałujesz. Smacznego!
      Również życzę Ci miłego - tym razem wieczoru:)

      Usuń
  5. Piękny wpis, a rodzina z tradycjami to wielki skarb.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycje, wspólne posiłki i spędzony z sobą czas są dla mnie bardzo ważne.
      Dzięki serdeczne i pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  6. Oj takie frykadele - to tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego.
      Pozdrawiam :):):)

      Usuń
  7. Piękne słowa, piękna tradycja i pyszny przepis. Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie napisane... Wspomnienia zawsze będą z nami...
    Ptysie uwielbiam, a Twoje wyglądają przepysznie!
    uściski cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba pielęgnować pamięć o bliskich. Budować wspomnienia i tradycje.
      Pozdrowionka 😊

      Usuń
  9. Piękna tradycja!!!Ptysie uwielbiam,
    Pozdrawiam serdecznie.
    Karina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ptysie są rzeczywiście pyszne. Aż ślinka mi leci na samą myśl.
      Ślę uściski:)

      Usuń
  10. Piękny ten wiersz na początku posta... Zawsze na tych kilka dni zapadam w melancholię i zadumę nad życiem i przemijaniem. To jedne z nielicznych dni w ciągu roku, kiedy jest na to czas. A u Was taka piękna tradycja zasiadania do wspólnego posiłku... I stroik śliczny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miła słowa.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  11. Wspaniała tradycja. Warto kultywować takie zwyczaje, dzięki temu wspomnienia o tych, co odeszli są ciągle żywe.
    Zachwycające stroiki:) Pozdrawiam, Basia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo sie ciesze, ze takeze w Twoim domu, to bardziej swieto Wszystkich Swietych, czyli radosne, niz swieto zmarlych. Moj syn ma urodziny w tym dniu, wiec ciasta sa zawsze, i wspomnienia o tych co odeszli-takze. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jego duszyczka od urodzenia jest święta.
      Pozdrawiam Was ciepło:) i cieszę się, że wstąpiłaś w moje skromne progi:)

      Usuń