Jeśli nie masz pomysłu na podwieczorek i nie dysponujesz zbyt dużą ilością czasu a spodziewasz się gości możesz przygotować bardzo efektowne ciasto w kształcie choinki. Deser jest bardzo prosty i z pewnością zaskoczy gości.
Składniki:
*2 opakowania ciasta francuskiego
*dżem domowej roboty (wiśniowy)
*jajko lub mleko
*cukier puder
Wykonanie:
*ciasto francuskie rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia
* smarujemy dżemem pierwszą warstwę ciasta
* smarujemy dżemem pierwszą warstwę ciasta
*następnie warstwę dżemu przykrywamy drugim płatem ciasta
*wycinamy trójkąt przypominający kształtem choinkę
*ciasto nacinamy nożem wzdłuż linii, które na powyższym zdjęciu zaznaczone są na biało
*skręcamy poszczególne elementy
*trójkąty na środku wywijamy do przodu
*ciasto smarujemy mlekiem lub żółtkiem
*pieczemy w temp. 175 stopni ok. 20 min.
*po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Uwagi:
*ciasto można przełożyć dowolnym dżemem lub masą makową
*z resztek ciasta , które pozostały po uformowaniu choinki można przygotować skręcane paluchy
Smacznego!
Pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądają. Dziękuję także za komentarze. Są one dla mnie bardzo cenne - sprawiają mi wiele radości:)
Pięknie wygląda i bardzo smakowicie, idealnie w świątecznym klimacie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Tak niewiele czasami trzeba, żeby wprowadzić świąteczny nastrój.
UsuńPozdrowionka:)
Prezentuje się cudownie i napewno równie cudownie smakuje. Pozdrawiam cieplutko 😊 🎄
OdpowiedzUsuńNajlepiej mimo wszystko smakuje świeżo upieczone.
UsuńPozdrawiam równie ciepło ❤
Jest piękna i bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 😊
UsuńPomyslł znalazłam w sieci ale trochę go zmieniłam dodając trójkąty na pniu🎄
Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować. Zrobię też malutkie choinki - ciasteczka. Młodszej wnuczce na pewno się spodobają. Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńDzięki ❤
UsuńDzieci przepadają za takimi słodkościami.
Ściskam serdecznie 😊
Prezentuje sie cudownie, jestes mistrzynia w pieczeniu ciast francuskich i ich przerabianiu, jestem pod wrazeniem
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo
Karina
Serdecznie dzięki ❤
UsuńWygląda smakowicie :) Muszę wypróbować. Pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj.
UsuńPozdrawiam serdecznie 😊
Hey!
OdpowiedzUsuńI saw your blog and I liked, I am following u now and I hope u can visit my blog and follow me back, great post.
Kisses ^^
Dziękuję i pozdrawiam 😊
UsuńRewelacja! Faktycznie szybko :) Zapomniałam o prostocie ciasta francuskiego, kiedyś zawsze miałam je w kuchni pod ręką :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto jest proste pod warunkiem, że kupiliśmy płaty ciasta francuskiego wcześniej.
UsuńPozdrowionka 😊
Świetnie wygląda :) Bardzo świątecznie :) Ja za zadanie dostałam przygotować ciasta, więc będę musiała ogarnąć z 3-4 :) Więc chyba czas żebym zaczęła szukać inspiracji :)
OdpowiedzUsuńJa najprawdopodobniej upiekę ciasto czekoladowe z owocami i bakaliami i pewnie sernik na bitej śmietanie.
UsuńPozdrowionka:)
W planie mam sernik królewski - zastanawiam się na tym Twoim ciastem czekoladowym z dodatkami no i muszę coś jeszcze :)
UsuńMoże makowiec - to klasyka lub torcik😊
UsuńMakowca nigdy nie robiłam i to może być ryzykowne... w sumie zazwyczaj moja mama kupuje :) Muszę się dowiedzieć jak w tym roku :) Torcik, masz coś konkretnego w głowie? Wczoraj mąż zasugerował ciasto z kremem i galaretką :)
UsuńBardzo prosty i pyszny tort - warstwy - biszkopt, kajmak, orzechy, bita śmietana, biszkopt, kajmak, orzechy, bita śmietana.
UsuńMój mąż też lubi wszelkie ciasta z galaretką. Może warto się wsłuchać w potrzeby bliskich.
Jest tak wiele ciast, że na pewno coś wymyślisz.
Pozdrawiam ciepło:)
Oooo Kochana dziękuję za ten przepisik :) Widać, że4 szybciutko się go robi i może być też fajną dekoracją stołu :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńCiasto nie jest według mnie święta. Nie jest tak wykwitnie. Jako dekoracja stołu jak najbardziej.
UsuńŚlę uściski:)
¡Hey! I love your blog, I am following you. I hope u could visit my blog and follow me back (-:
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam 😊
UsuńLubie przepisy typu łatwe, szybkie i proste:) A jeszcze do tego smaczne to już ho ho:) Jak tylko wytrzasnę ciasto francuskie, to chętnie wypróbuję Twój przepis:)
OdpowiedzUsuńTo życzę smacznego. Pamiętaj najlepsze jest świeżutkie.
UsuńPozdrowionka 😊
Super, ale ja raczej chyba nie potrafie, do takich spraw zatrudniam męża, on sie zna na konstrukcjach:))
OdpowiedzUsuńUwierz mi - to nie jest takie trudne. A mąż, który ma take umiejętności to skarb.
UsuńPozdrawiam cieplutko 😊
Wygląda wspaniale i smakowicie!!! Serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńTen deser byłby bardzie wykwintny jakby zrobić go na cieście drożdżowym i masie makowej.
UsuńPozdrawiam serdecznie 😊
uwielbiam szybkie przepisy, a do tego jeszcze gotowe ciasto francuskie. Kusi mnie ta wersja z makiem :)
OdpowiedzUsuńWersja z makiem o na cieście drożdżowym będzie bardziej świąteczna.
UsuńPozdrawiam 😊
Super Ci to wyszło! Zachwycam się!
OdpowiedzUsuńW poprzednim roku przymierzałam się do zrobienia takiej choinki, bo gdzieś chyba na Pinterest wpadło mi takie ciacho w oko, ale z nadzieniem z maku. Sama nie wiem dlaczego nie zrobiłam, bo naprawdę jest proste w wykonaniu a efekt pierwszej klasy... :)
Rzeczywiście wygląda świątecznie. Też widziałam z makiem. Wydaje mi się jednak tak jak pisałam wcześniej, że bardziej odpowiednim ciastem byłoby ciasto drożdżowe.
UsuńPozdrawiam cieplutko 💝
Ależ efektowne ciasto!!! Świetny pomysł na święta !! Dzieki! ♥
OdpowiedzUsuńMoże nie do końca na święta ale na czas przedświąteczny na pewno.
UsuńPozdrawiam :)
Drzem wiśniowy! mmmmmmmmmmmm TO MUSI BYĆ PYSZNE! :)
OdpowiedzUsuńJest fajne i lekkie. Najlepiej smakuje jak jest świeżo upieczone.
UsuńPozdrawiam cieplutko 😊
WOW !!! piękna i mega smakowita:))
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam :)
UsuńUwielbiam ciasto francuskie!!!! Mniammmm muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie stwarza wiele możliwości. Przy jego użyciu można stworzyć różne potrawy (na słodko czy na słono).
UsuńPozdrawiam:)