sobota, 7 kwietnia 2018

Rolada na słono

Witajcie:)
Dzisiaj wpadam na króciutko. U nas w domu kolejna niedziela po świętach jest obchodzona równie uroczyście jak w Wielkanoc. W związku z tym chcę Wam zaproponować idealny pomysł na jutrzejsze śniadanko a mianowicie roladę szpinakową z farszem. To danie jest efektowne i bardzo smaczne. Córka za nim przepada. Polecam:)


Składniki:
*4 jajka 
*1 szklanka mąki
*szczypta soli
*świeży szpinak zakupiony w Biedronce
*łyżeczki proszku do pieczenia
*serek z wiaderka
*papryka
*5-6 rzodkiewek
*1/2 ogórka
*pół pęczka pietruszki
*sól i pieprz


Wykonanie:
*myjemy świeży szpinak i podsmażamy go na maśle z wyciśniętym ząbkiem czosnku
*oddzielamy białka od żółtek i ze szczyptą soli  ubijamy na sztywną pianę
*w trakcie ubijania dodajemy żółtka a następnie przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
*na koniec dodajemy  szpinak, który wcześniej rozdrobniliśmy w blenderze
*ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
*pieczemy w temp. ok. 180 stopni przez ok. 15 minut
*upieczone zawijamy jak roladę w zwilżoną lnianą ściereczkę 
*odstawiamy do przestygnięcia
*na ciasto wykładamy masę przyrządzoną z sera, rzodkiewek, świeżego ogórka, papryki, natki pietruszki, doprawioną solą i pieprzem


SMACZNEGO:)

Pozdrawiam Was wszystkich 
z bliska i z daleka, 
młodych i nieco starszych.
Przesyłam Wam same serdeczności

Monika:) 

39 komentarzy:

  1. Rolada wygląda obłędnie. Szpinakowy barwnik to moje ostatnie odkrycie. Wcześniej barwiła co się dało zieloną sproszkowaną japońską herbatą Matcha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak rzeczywiście jest świetny.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i choć specjalistką od pieczenia nie jestem, to chętnie wypróbuję Twój przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mi smaka narobiłas :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna - polecam. Zrób - nie będziesz żałować.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  4. Pięknie wygląda i smakuje bo kiedyś u kogoś jadłam.Tym bardziej podziwiam bo wydaje mi się bardzo trudna do zrobienia. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz mi nie jest. To tylko pozory.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. mniam, mniam! :) Mąż nie lubi szpinaku, ale ja: a i owszem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moj też za nim nie przepada. Szpinak w tym daniu nie jest wyczuwalny.
      Pozdrowionka wielkie.

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne danie, przy tym takie wiosenne. Spróbuję. Robię podobną, ale z wędzonym łososiem.Też pyszna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej sytuacji to i ja muszę Twoją wypróbować.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. Przepis zdecydowanie dla mnie bo lubię szpinak :) Zazwyczaj przyrządzam go z makaronem, a w takiej postaci jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super :)
    Jestem pod wrażeniem.
    Uściski wiosenne.
    Miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  9. super wyglada Moniko i napewno jest przepyszna:)
    juz dawno chcialam cie zapytac o to, czy ty mi wtedy przeslalas ta bransoletke na walentynki? ja tobie napisalam maila z moim adresem, ale nie dostalam zadnej odpowiedzi
    ja chcialam jeszcze raz napisac ale jakos zapomnialam, bo mialam duzo pracy...
    Pozdrawiam cieplo
    Karina


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana żaden adres do mnie nie dotarł. Myślałam, że zrezygnowałaś. Wyślij ponownie.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. ok. kamien mi z serca spadl :) a ja myslalam, ze wyslalas i do mnie nie dotarlo !!! a ja nawet nie podziekowalam :) wiesz co, fajnie by bylo od ciebie miec adres ( jezeli nie masz nic przeciwko temu) bardzo bym sie ucieszyla i mogla od czasu do czasu kartke albo niespodzianke ci wyslac♥♥♥ napisz, moj adres:
      karinajobst@web.de
      Pozdrawiam
      Karina

      Usuń
  10. Ciekawy przepis, wygląda bardzo oryginalnie;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taką pyszną roladę to bym mogła całą wciągnąć:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały przepis :) Dziękuję Kochana za niego :) Chciałam coś wypróbować ze szpinakiem bo ostatnio się do niego przekonałam i tu masz taki pomysł :) Dzięki i miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinak w tym daniu jest niewyczuwalny.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  13. Muszę to zrobić, bo to moje smaki, same zdjęcia już mi mówią, że zjem większość rolady. hehehe Cudny przepis i takie same zdjęcia. <3
    Bardzo serdecznie pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie- nie omieszkam skorzystać z przepisu. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jadłam na jakiejś imprezie, dobre!

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszna rolada, robiłam dwa lata temu, ale mąż zjadł prawie całą, bo ja byłam w ciąży i mi nie podeszła :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo fajny przepis! Apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń