piątek, 1 czerwca 2018

Sposób na zielone szparagi

Witajcie:) 
Sezon na szparagi dobiega końca, datego dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który otrzymałam od koleżanki zajmującej się uprawą szparagów. Jest zaskakujący  w swej prostocie.


Składniki:
*zielone szparagi
*czosnek
*sól
*pieprz
*przyprawa nowalijka
*olej rzepakowy


Wykonanie:
*obieramy końcówki szparagów
*kroimy je w paski
*wrzucamy na rozgrzany tłuszcz
*przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i przyprawą - nowalijką


SMACZNEGO:)

Pozdrawiam Was wszystkich 
z bliska i z daleka, 
młodych i nieco starszych.
Przesyłam Wam same serdeczności.
Dziękuję za wszelkie komentarze, na które zawsze chętnie odpowiadam

Monika:) 

36 komentarzy:

  1. Sezon się kończy a ja nie zjadłam ani jednego szparaga. Rano biegnę do jarzyniaka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W Wielkopolsce jadamy je często pod różną postacią.
      Smacznego.

      Usuń
  2. Nie jadłam jeszcze szparagów :) wygladaja smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, że tak może być. Zupa jest pyszna, szparagi gotowane i polane bułką z masłem również.
      Może kiedyś się skusisz.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  3. Uwielbiam zielone szparagi, robię je od dwóch tygodni prawie codziennie są w zupach, sałatkach, zapiekankach, z makaronem, z ryżem, z masełkiem itd. ale tego sposobu nie znałam, więc dziękuje:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  4. Ciekawy i rzeczywiście bardzo prosty przepis. Szparagi najczęściej gotuję albo piekę, nigdy jeszcze ich nie smażyłam. Nie spotkałam dotąd przyprawy "nowalijka".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nowalijkę kupuję w sklepie zielarskim. To taka "wegeta" bez soli.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Bardzo prosty przepis a szparagi wyglądają obłędnie. Na pewno pyszne. Muszę córce podrzucić, bo Ona je uwielbia, a tak pewnie nie robiła :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakują. Ostatnio nawet bardziej zielone niż białe.

      Usuń
  6. Bardzo fajny i prosty przepis :) mam nadzieję że jeszcze zdążę go wykorzystać :)
    Pozdrawiam cieplutko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie. Życzę smacznego.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. A mnie się wydawało, że nie wyglądają tak apetycznie.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  8. Pyszota:-))) Uwielbiam szparagi:-)) Ja też mam kilka patentów na ich podanie, najbardziej lubię je w takiej formie jak Ty napisałaś, ale dodatkowo jak już są miękkie wbijam na nie jajka:-))) OMG:-))) Niebo w gębie:-)))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnie wypróbuję. Dzięki za podpowiedź.

      Usuń
  9. świetny przepis! prosty a potrawa wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa, czy Ci zasmakuje.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  10. Ja ostatnio miałam białe szparagi, ale czekały, czekały i niestety nie doczekały się przyrządzenia :/ Niestety jak nie mam weny - to choćbym nie wiem co miała - będzie leżeć...
    A Twoje jedzenie wygląda smakowicie i szkoda, że te moje szparagi nie pojawiły się w mojej lodówce dopiero teraz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielka szkoda. Z białych najbardziej lubię zupę- krem i gotowane polane bułką z masłem.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  11. Wiesz, wstyd się przyznać, ale w tym roku pierwszy raz przyrządzałam i jadłam szparagi. I bardzo mi posmakowały!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma czego się wstydzić. Nie sposób wszystkiego spróbować. A Tobie sie udało ze szparagami.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  12. Jakie pyszności na talerzu. Uwielbiam zielone szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja w tej chwili bardziej niż białe.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  13. Uwielbiam szparagi :)
    Więc zapisuję twój sposób.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadł Ci do gustu.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  14. W tym roku jeszcze nie jadłam ☺

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię szparagi :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam szparagi! Szkoda, że są takie drogie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas w Wielkopolsce ich cena kształtuje się na poziomie 5 zł. za kg.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  17. Wygladają super ! Tylko mam pytanie : jak długo powinno sie je smażyć ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż będą miękkie. Wystarczy spróbować. Kilka minut.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń