niedziela, 23 września 2018

Szybkie ciasto na niedzielny podwieczorek

Witajcie:)
Ze względu na powrót do pracy i zwiększoną ilość obowiązków zmniejszyła się nieco moja obecność w sieci. Zaniedbałam również Wasze blogi. Postaram się  to stopniowo naprawiać. Przede mną nowe, zawodowe wyzwania, chociażby wystawienie sztuki -"Opowieść wigilijna". Rama scenariusza jest już gotowa. W tej chwili przegląda ją moja "kółkowo - teatralna wspólniczka" - Ewelina. Następnie casting i próby a potem w grudniu premiera. Jest co robić. Praca z młodzieżą w kółku teatralnym to dla mnie nie tylko wyzwanie ale i ogromna przyjemność. Podobnie jest z rękodzielnictwem i niektórymi pracami domowymi takimi jak pieczenie. Dzisiaj około godziny 12.00 zabrałam się za przygotowanie ciasta na niedzielny podwieczorek. Mąż nastawiał obiad a ja mieszałam składniki na ciasto jabłkowo - gruszkowe z cynamonem. Przepis jak zwykle podpatrzyłam na Pintereście. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Tak jak lubię. Podczas pieczenia roznosi się przepiękny zapach cynamonu przypominający o chłodniejszym okresie czasu. Nie wiem jak u Was...? ale w Wielkopolsce przywitała nas ponuro - szara, deszczowa jesień. Ze spaceru pewnie dzisiaj nici więc ciasto do kawy przyda się na pewno aby umilić ponury czas za oknami.  


Składniki:
*4 jajka
*1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżeczka sody
3/4 szklanki oleju
*1,5 łyżeczki cynamonu
*3 jabłka
*2 gruszki
*cukier puder do posypania ciasta


Wykonanie:
*jajka ubijamy z cukrem
*następnie dodajemy suche składniki
*wlewamy olej
*w dalszej kolejności kroimy w kostkę jabłka i gruszki i dodajemy do ciasta
*pieczemy w temp. ok. 170 stopni przez ok. 30 min
*po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem


 Przepis pochodzi z: http://oryginalnysmak.pl/prozniak/



Życzę smacznego:-)

Przypominam o rozdaniu, które potrwa do końca września. Zapraszam do udziału. Nagrodą jest bransoletka cha cha o wartości 52 zł.




Pozdrawiam Was bardzo serdecznie
dziękuję  za każde pozostawione słowo.
Monika :)))


29 komentarzy:

  1. Mniam mniam:) Kopiuję sobie bo wygląda, bardzo apetycznie:)
    Pozdrawiam serdecznie i życzę owocnej pracy nad Opowieścią wigilijną... uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojej córce ciasto bardzo zasmakowało. Dziękuję za życzenia. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie :) chyba się skusze, bo babka na winie była odlotowa :) co prawda pół dnia pachniało w kuchni jak w gorzelni, ale było warto :)
    Bizutka fantastyczna , stanęłam w kolejce :) Moja córcia byłaby zachwycona, a że ma niedługo urodziny, to spróbuję dla niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka rzeczywiście smakuje wszystkim. Cieszę się, że i Tobie zasmakowała.
      Pozdrawiam. Życzę powodzenia w losowaniu.

      Usuń
  3. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i z pewnością wspaniale smakuje. A bransoletka jest stylowa, wyjątkowej urody.
    Moje ogrodowe roślinki wreszcie doczekały się deszczu. Szkoda tylko, że jest szaro, buro i chłodno:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będę tęsknić za ciepłem i słońcem. Nie lubię szarugi.
      Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam.

      Usuń
  4. Uwielbiam Opowieść wigilijną. Narobiłaś mi apetytu na to ciasto, że chyba się skuszę, tylko gruszki muszę zdobyć. :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto pachnie świętami. Rozczula
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  5. I like the helpful information you supply for your articles.
    I'll bookmark your weblog and check again here frequently.
    I'm relatively certain I will be informed plenty of
    new stuff proper here! Best of luck for the next!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo apetycznie!!!
    Powodzenia w nowych wyzwaniach!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłka mam, gruszki też, więc podziałam i przy kawusi o Tobie wspomnę.

    OdpowiedzUsuń
  8. Hello to every , since I am truly keen of reading
    this web site's post to be updated on a regular basis.

    It includes pleasant data.

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmmm, ależ mi narobiłaś apetytu na coś słodkiego..........Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moniczko, bardzo fajne, jesienne ciasto :) U mnie w niedzielę rozkoszowaliśmy się szarlotką na kruchym cieście.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam szarlotkę :) Najpyszniejsza zawsze wychodzi z jabłek z przydomowego ogrodu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Kapitalny przepis, jutro się za niego wezmę :) Szybko, prosto i tak najlepiej :)
    Też ostatnio mniej mnie w sieci więc rozumiem jak to jest i pozdrawiam Moniczko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama i teściowa robią podobne - bardzo je lubię :) Są proste i mega smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  14. A w którym momencie olej dodaje?

    OdpowiedzUsuń
  15. I pay a quick visit day-to-day some blogs and blogs to read articles, however this blog provides quality based posts.

    OdpowiedzUsuń