niedziela, 4 listopada 2018

Ciasto marchewkowe z kremem i budyniem owocowym

Witam☂
U nas w Wielkopolsce zimno i ponuro. Jest wczesne popołudnie a ja czuję się tak, jakby to był wieczór. Dlatego przy takiej aurze chciałabym Wam zaproponować zaskakujące ciasto, które tradycyjnie wynalazłam na Pintereście.
Kawka, kawałek ciasta, dobra książka czy film to idealne zestawienie na tak pochmurny dzień.
Co dla mnie jest zaskakujące w tym cieście? Chyba budyń przygotowany na soku z marchwi i jabłek.  Nie dość, że smakuje wybornie to jeszcze ma wspaniały jesienny kolor.



CIASTO:
*260 g mąki tortowej
*1 łyżeczka sody 
*1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1 łyżeczka cynamonu
*3 jajka
*200 g cukru 
*200 ml oleju np. rzepakowego 
*1/2 startego jabłka
*250 g startej marchewki
*60 g wiórków kokosowych
*60 g posiekanych orzeszków np. włoskich
*szczypta soli



KREM MASCARPONE:
*400 ml śmietanki kremówki 30%
*250 g serka mascarpone
*3 łyżki cukru pudru

MASA BUDYNIOWA:
*500 ml soku marchewkowego i np. jabłkowego
*1/2 szklanki wody
*2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
*3 łyżki cukru 
*100 g masła 
DODATKOWO:
orzeszki do dekoracji


WYKONANIE:
*formę o wymiarze ok .24/24 cm wykładamy
 papierem do pieczenia
*białka ze szczyptą soli ubijamy do białości
*dodajemy żółtka i dalej ubijamy
* stopniowo dolewamy olej i mieszamy masę mikserem na zwolnionych obrotach
* dodajemy suche składniki (wcześniej przesiane)
* na koniec dodajemy marchew startą na drobnych oczkach i jabłko starte na grubych oczkach
*całość delikatnie mieszamy i wylewamy do formy
* pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni, 30 - 40 minut do uzyskania efektu tzw. suchego patyczka
* upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia
*przekrawamy ciasto na dwie części, 
* ubijamy śmietanę z cukrem i dodajemy ser
* krem wykładamy na jedną część ciasta a następnie przykrywamy
 drugą częścią
*wyciskamy sok z marchwi i jabłek, który przelewamy do garnka
*do soku dodajemy cukier i masło a następnie całość doprowadzamy do wrzenia
*sok zaciągamy budynkami i gotujemy do momentu zgęstnienia
*lekko wystudzone masę budyniową wylewamy na wierz ciasta i posypujemy wcześniej rozdrobnionymi orzechami

UWAGI: 
*obrane orzechy wkładam do lnianej ściereczki, skręcam w supeł i przy pomocy  młotka  je rozdrabniam
* rozdrobnione orzechy dodajemy do ciasta i na jego wierzch




Źródło: www.ilovebake.pl
Życzę smacznego
Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za każde pozostawione słowo 
Monika 😘





23 komentarze:

  1. Wrrrr to nie dla mnie
    Tyle pracy aby upiec i ani kawałka do buzi
    Hihi
    A wyglada przepysznie
    Podrzucę przepis siostrze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne ciasto. Masz rację jest przy nim trochę pracy
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  2. Pyszny pomysł. Ciasto wygląda na wyjątkowo smaczne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. za mną chodzi szarlotka, ale kurde, takie też bym zjadła! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby można przesyłać wirtualnie chętnie przesłałabym Ci choć kawałek.
      PpPozdrawi serdecznie.

      Usuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe:-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetycznie wygląda, pewnie nieziemski smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda! I ten kolor budyniu ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest cudny i zaskakujący smakowo.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. Moniko, rewelacja ! Jadłam ciasto marchewkowe, ale bez kremu. Palce lizać :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest idealne na święta. Orzechy, cynamon wiodą nam ku świętom.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  8. O kurczę, a ja postanowiłam unikać słodyczy. Przepis pracochłonny, ale wart starań. Spróbuję, gdy minie apetyt na rogale marcińskie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda . Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo apetycznie, choć muszę przyznać, że za ciastem marchewkowym średnio przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  11. O tak ! mów mi jeszcze! Na pewno bajecznie smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń