poniedziałek, 26 listopada 2018

Murzynek z owocami & mandale na dyniach

Witam na początki tygodnia.
Jestem w szoku i nie mogę się nadziwić, jak ten czas ucieka i biegnie do przodu. Jeszcze niedawno szykowałam się do szkoły a już za parę dni rozpocznie się grudzień - miesiąc pełen magii, spokoju, refleksji i radości. Miesiąc przepełniony zapachami, smakami, wspomnieniami, oczekiwaniem itd.  Wczoraj jak mój mąż powiedział wszyscy w domu poczuliśmy prawdziwy zapach i smak świąt.  Stało się to za sprawą ciasta - murzynka z owocami. Cynamon i przyprawa do piernika rozsiewały swoją woń w całym mieszkaniu przypominając nam o nadchodzącym Bożym Narodzeniu. Ciasto podpatrzyłam na Pintereście zmieniając trochę jago przepis.



Składniki
ciasto:
*2 gruszki
*2 jabłka
*1/2 szklanki cukru
*3 duże jajka
*1 łyżeczka cynamonu
*2 szklanki mąki
*3 łyżki kakao
*1/2 szklanki płynnego miodu
*2 łyżeczki sody oczyszczonej
*60 g masła
*1 łyżka przyprawy do piernika

polewa:
*łyżka masła
*cukier (3-4 łyżek)
*kwaśna śmietana
*3 łyżki kakao
(wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu i łączymy ze sobą na gładką masę)




Wykonanie:
*obieramy jabłka i gruszki i kroimy je w kostkę a następnie umieszczamy w misce
*owoce posypujemy cynamonem
*oddzielamy żółtka od białek
*ucieramy żółtka z cukrem
*przesiewamy mąkę, sodę i kakao oraz przyprawę do piernika
 *do suchych składników dodajemy roztopione i przestudzone masło, miód i olej
*żółtka łączymy z masą
*dodajemy ubite białka a na koniec  pokrojone owoce
*masę wykładamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia
*pieczemy w temperaturze 175 stopni ok. 45 mini. (do uzyskania efektu suchego patyczka)
po wyciągnięciu ciasta z piekarnika polewamy je polewą



Życzę smacznego i zapraszam Was również do popatrzenia na moje dynie, które tak z przypływu weny postanowiłam ozdobić mandalami. Efekt zaskoczył głównie mojego męża. A Wam jak się podobają?



Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i dziękuję za każde pozostawione słowo 
Monika 


15 komentarzy:

  1. Monia genialne!!!!! No napatrzeć się nie mogę!!! Cuuuuudneeee

    OdpowiedzUsuń
  2. Testowałam już Twoje przepisy i chyba na ten też się skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto smakowite a dynie ciekawie i jednocześnie pięknie ozdobione. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Moniko, mandalowe dynie prezentują się wspaniale! Pierwszorzędny pomysł na niecodzienną dekorację. Murzynek wygląda bardzo apetycznie.
    Przesyłam pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Coś w tym jest, chce się czekolodowych wypieków i korzennych przypraw. Ostatnio każdy dzień zaczynam jabłkiem na ciepło z cynamonem i kroplą miodu ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja lubię cynamon i przyprawy korzenne. I ich zapach snujący się po domu. Nie mówiąc już o pierniku i pierniczkach. Zaplanowałam je piec w najbliższy weekend. Już pora na nie. Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto pachnie aż tutaj :) A jak pięknie wygląda na cudnym, zielonym szkle! Właśnie u siebie na blogu o szkle pisałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto przepyszne, też robię podobne, najczęściej z wiśniami z odrobiną orzechów.Dynie świetne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynie śliczne, od razu zwróciłam na nie uwagę. A murzynka bardzo lubię, choć w takiej wersji jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za odwiedziny moim stałym obserwatorom. Pozdrawiam Was serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Moniczko, mandale na dyniach prezentują się wspaniale :-) Masz Moja Droga kreatywne pomysły :-) Też lubię murzynka z gruszkami:-)
    Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Moniko, twoje mandalowe dynie sa cudowne!!!! a ciasto przepyszne
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń