sobota, 16 marca 2019

Zupa z ciecierzycy i pieczone jabłko

Witajcie:)
Od jakiegoś czasu wraz z córką unikamy jedzenia mięsa. Zupełnie nas nie ciągnie do tego typu  potraw. Może organizm się zbuntował i potrzebuje zupełnie innych produktów... Tego nie wie nikt. Z zapotrzebowania na dania bezmięsne powstała zupa przygotowana z ciecierzycy. Do tego na poobiedni deserek jabłko pieczone z dżemem i polane winem. Jedzenie lekkie, pyszne i proste. Takie jakie lubię.



składniki:

*słoik ciecierzycy konserwowanej lub 2 puszki
*1 cebula
*2 – 3 łyżki oleju
*1 - 2 ząbki czosnku
*kurkuma
*ostra papryka
*odrobina chili
* sól i pieprz
*bulion lub woda i kostki bulionowe
*sos sojowy
*1 puszka kokosowego mleka 
*pietruszka


wykonanie:
*kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na tłuszczu
*następnie dodajemy czosnek 
*w garnku podgrzewamy wodę z solą lub bulion
*do wywaru dodajemy ciecierzycę oraz podsmażoną cebulę i czosnek
*zupę podprawiamy kurkumą, imbirem, pieprzem, paprykami i sosem sojowym
*całość miksujemy
*zaciągamy mlekiem kokosowym
* zupę podajemy z dodatkiem pietruszki lub koperku

wykonanie:
*zupę można zaciągnąć śmietaną
*jeśli ktoś nie lubi smaku imbiru to nie musi go dodawać do zupy (jeśli damy odrobinę tej przyprawy to nie będzie tak bardzo wyczuwalna smakowo)

Po zupie  z chęcią zjadłyśmy sobie pieczone jabłko  z dżemem. Taki stary prosty przepis. Warto było go sobie przypomnieć. Mniam:)


składniki:
*jabłka
*dżem
*kilka łyżek wina


wykonanie:
*jabłka myjemy
*wycinamy gniazda nasienne, które wypełniamy dżemem lub konfiturą
*jabłka umieszczamy na blaszce (w moim przypadku była to blaszka do pieczenia babeczek)
*każde jabłko polewamy 2 łyżkami wina a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
*pieczemy aż jabłka staną się miękkie a skórka z zewnątrz popęka


SMACZNEGO :)

Pozdrawiam Was wszystkich 
z bliska i z daleka, 
młodych i nieco starszych,
i bardzo serdecznie dziękuję za każde pozostawione słowo 

Monika:)

14 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie :) ja wczoraj robiłam pasztet z pieczarek :):) :) juz nie ma po nim śladu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to bywa ze smakołykami, że szybko znikają.
      Dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Wspaniałe przepisy ! Na pewno będę do nich wracać. Obecnie również nie jem mięsa i nie tylko, bo jestem na diecie dr Ewy Dąbrowskiej. Spożywam więc same warzywa i niektóre owoce, ale bez dodatku cukru, tłuszczu i nabiału. Do wydrążonych jabłek można również dodać jagody lub maliny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam diety dr E. Dąbrowskiej. Jak widzę to dość rygorystyczna dieta.
      Fajnie, że wpadłaś.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  3. Ostatnio i mnie "odrzuciło" od mięsa. Skłamałabym, gdybym powiedziała, że wykluczyłam je zupełnie, ale z pewnością mięsiwa jest znacznie mniej w mojej kuchni.
    Zupa wygląda bardzo apetycznie, deserek również - zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie wykluczyliśmy go całkowicie ale jemy go baaardzo mało. Odrzuca mnie i mają córkę. Na samą myśl mam odruch wiadomo jaki.
      Dziękuję za miłe odwiedziny.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. Zupa wygląda bardzo smakowicie, na pewno jest pyszna :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi smaku soczewicy to nie będzie mu smakować. Nam bardzo smakuje.
      Ślę uściski.

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam takiej zupy, musi mieć ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo. Na zawsze weszła do mojego domowego menu. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię tego typu zupy, najczęściej z soczewicy. Dawno nie jadłam pieczonych jabłek, bardzo fajny przepis.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jedno i drugie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda pysznie !
    Zresztą deser również :)

    OdpowiedzUsuń