wtorek, 20 grudnia 2016

Ciasto francuskie w kształcie śnieżynek z farszem

Dzisiaj przepis, który zachwycił mnie swoim wyglądem. Pomysł ten znalazłam w sieci. W ten sposób przygotowane były pizze na drożdżowym cieście. Nie byłabym sobą gdybym go nie zmodyfikowana do własnych potrzeb. W mojej głowie narodził się pomysł przygotowania efektownego dania na stół wigilijny. W niedzielę go wypróbowałam i jestem zachwycona. Dostosowałam go do tradycyjnego świątecznego menu. Tak więc powstał przepis na ciasto francuskie w kształcie śnieżynek z farszem grzybowo - cebulowo- kapuścianym.


Składniki:
*2 opakowania ciasta francuskiego
*farsz (grzyby, cebula, kwaszona kapusta)
*sól i pieprz
*jajko lub mleko
*margaryna Kasia do smażenia


Wykonanie:
*ciasto francuskie rozkładamy na dużej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia
* wycinamy koło
* nakładamy farsz
* przykrywamy drugą warstwą ciasta
*sklejamy brzegi
*nacinamy wg wzorów na zdjęciach
*smarujemy mlekiem lub roztrzepanym żółtkiem
*pieczemy w temp. ok. 175 stopni do zarumienienia się ciasta
FARSZ
*cebulę kroimy w kostkę
*umyte pieczarki kroimy również w kostkę
*cebulę i pieczarki podsmażamy na patelni
* odgotowujemy kapustę a następnie rozdrabniamy ją nożem krojąc na mniejsze kawałki
*kapustę łączymy z pozostałymi składnikami
* przyprawiamy solą i pieprzem
*smażymy
CIASTO nr 1

CIASTO nr 2


CIASTO nr 1 




CIASTO NR 2 i 3

UWAGI
*za wzór może służyć deserowy talerzyk (ja użyłam dużego i małego talerza)
*stwierdzam jednak, że po zastosowaniu mniejszego talerzyka - śnieżynki  wychodza zgrabniejsze
*łatwiej je również podbierać łopatką
* ciasto oprócz walorów smakowych jest również bardzo dekoracyjne




Smacznego!

Pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądają. Dziękuję także za komentarze. Są one dla mnie bardzo cenne - sprawiają mi wiele radości:)

45 komentarzy:

  1. Ależ to apetycznie i pięknie wygląda. Chyba się skuszę. Buziaki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - jest super:)
      Pozdrawiam świątecznie.

      Usuń
  2. Właśnie, takiego przepisu mi brakowało:)
    Łatwy,smaczny,efektowny- zgapiam i dziękuję.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią przekazuję.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. Wygląda to naprawdę przecudownie i efektownie! :) świetne wykonanie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś innego, ciekawego na kolację wigilijną.
    To inna wersja kapuśniaczków. Bardzo prawdopodobne, że i ja zrobię taką śniezynkę na kolację.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację - kapuśniaczki w innej wersji. W ubiegłym roku robiłam ślimaczki. W tym będą śnieżynki.
      Ślę uściski:)

      Usuń
    2. Życzę Ci wielu pięknych chwil, roziskrzonych wspomnieniem, rozbrzmiewających kolędą, tlących ciepłem domowego ogniska i miłością bliskich.
      Magicznych Świąt !

      Usuń
    3. Tobie też życzę wszystkiego najlepszego. Dużo zdrowia i radości oraz życzliwości:)

      Usuń
  5. Trzeba wypróbować, bo wygląda też świetnie. Bardzo lubię ciasto francuskie. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakuje bardzo fajnie.
      Pozdrowionka 🎄

      Usuń
  6. smakowicie wygląda muszę wypróbować:)
    pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Życzę smacznego.
      Pozdrawiam przedświąteczne 🎅

      Usuń
  7. Wygląda bardzo apetycznie i pięknie. Pozdrawiam 🎄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i pozdrawiam przedświąteczne 🎅

      Usuń
  8. Pięknie to wygląda, ale i nieco skomplikowanie. Po twoich podpowiedziach jednak myślę, że się uda :)
    Uściski świąteczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz potrzebowała pomocy to chętnie służę podpowiedzią. Może skomplikowane to wygląda ale w rzeczywistości nie jest tak źle.
      Pozdrawiam cieplutko i świątecznie 🎅

      Usuń
  9. Wygląda rewelacyjnie!!!! I mam nadzieję, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś lubi farsz grzybowo-cebulowo-kapuściany. Nam bardzo smakuje.
      Pozdrawiam baaardzo 🎄

      Usuń
  10. Wow, ale to ciasto pysznie wyglada
    Pozdrawiam goraco i zycze przyjemnych spokojnych i radosnych swiat Bozego Narodzenia :) Sciskam cieplo
    Karina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jest bardzo smaczne. Dziękuję za życzenia. Tobie też życzę wszystkiego najlepszego 🎁

      Usuń
  11. Wygląda bajkowo można jeść oczami :) :) :) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie też wszystkiego dobrego na nadchodzące święta 🎄

      Usuń
  12. Ciekawe rzeczy robisz z ciasta francuskiego :) Też kiedyś się nim 'bawiłam' ale od jakiegoś czasu ciasto poszło w odstawkę, hm... może czas do niego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dzisiaj zaopatrzyłam się w nie. Na wigilię będę robić śnieżynki.
      Pozdrawiam cieplutko - przedświąteczne 🎅

      Usuń
  13. Wspaniały przepis, a jaki przy tym efektowny:-) Pięknych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę fajny.
      Pozdrawiam i życzę wspaniałych świat 🎀

      Usuń
  14. Wowww!!Mnnn cudny pomysł :) Buziaczki Kochana i Wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego naj.. na święta 🎄

      Usuń
  15. Znów cos ciekawego....żeby tylko zdazyc....Pozdrawiam światecznie, Bea:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się spieszyć, przecież nikt nas nie goni. Celebrujmy i cieszmy się chwilą.
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego 🎁

      Usuń
  16. Wyglądają obłędnie pysznie i do tego kubek czerwonego barszczu i jestem w niebie.
    Życzę kochana Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie tak jak mówisz - z barszczykiem na dokładkę.
      Tobie też Wszystkiego dobrego na święta:)

      Usuń
  17. O rany jak to pysznie wygląda!
    mmmmmmmmmm :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Życzę zdrowych i radosnych świąt:)

      Usuń
  18. Po twoim rozreklamowaniu ciasta francuskiego myślę, że w końcu się skuszę i go wypróbuje. Pięknych świąt Bożego narodzenia CI życzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest ok. Smakuje na słodko jak i słono.
      Tobie też życzę uroczych, pozostających w pamięci świąt🎄

      Usuń
  19. Fajnie wygląda i pewnie smakuje super, to można nawet robić nie tylko na Święta.
    Wspaniałych i spokojnych Świąt życzę!:))

    xxBasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację. Zrobię je jednak na sylwestra do barszczu.
      Nastrojowych świąt życzę 🎁

      Usuń
  20. Niesamowite dekoracje stworzyłaś z ciasta :) I zapewne bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę cudownych świat 🎀

      Usuń
  21. Wowo, piekne jedzonko:))

    Kochana Radosnego Swietowania i Do Siego Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i życzę wszystkiego najlepszego na nadchodzący świąteczny czas 🎁

      Usuń
  22. Niesamowicie wyglądają te "ciasta" :-)
    Zdrowych, Pogodnych i Wesołych Świąt!
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń