piątek, 24 listopada 2017

Gzik i ...

Oj, jak ja dawno tutaj nie zaglądałam. W ferworze pracy zaniedbałam swój i Wasze blogi. Jutro trochę do Was pozaglądam. Chętnie zobaczę, co nowego się u Was wydarzyło i mam nadzieję nadrobię zaległości.
Jak sami wiecie dzień dobiega końca a ja dopiero teraz spieszę do Was z przepisem na danie, które uwielbia, podkreślam jeszcze raz uwielbia jeść w piątki mój mąż. Jest to typowa wielkopolska potrawa. Gzik (czyli twarożek) z ziemniakami w mundurkach oraz z cebulką w oleju lnianym. Do tego odrobina soli i masła a także śmietany. I gotowe.



Składniki:

*ugotowane ziemniaki w mundurkach
*twarożek 
*kwaśna śmietana
*cebula
*olej lniany
*sól do smaku
*masło



Wykonanie:
*gotujemy ziemniaki w mundurkach
*mieszamy twarożek ze śmietaną i doprawiamy solą
*cebulę kroimy w kosteczkę


ŻYCZĘ SMACZNEGO:)

Pozdrawiam Was wszystkich 
z bliska i z daleka, 
młodych i nieco starszych.
Przesyłam Wam same serdeczności
Monika:) 

35 komentarzy:

  1. Jeszcze nie spróbowałam, a już wiem, że to jest pyszne, wypróbuję! Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musisz jednak wiedzieć, ze olej lniany ma bardzo specyficzny smak i nie każdy go lubi.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Moja Babcia nazywała gzikiem twaróg ze śmietaną i zielonym koperkiem. Ależ on mi smakował! Cieszę się, że swoi wpisem przypomniałaś mi o daniu, które z przyjemnością przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez tak można. Stare, proste dania.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. No pięknie... po północy już a ja jestem głodna...
    Ależ bym sięgnęła po porcję z tych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mogłabym to przesłałabym Ci ją wirtualnie.
      Pozdrowionka:)

      Usuń
  4. Mam do tej "naszej" potrawy uraz dziecięco - stołówkowy;-) ale Twoja wersja wygląda smacznie. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci nie zawsze przepadają za tego typu połączeniem. Olej nauczyłam się jeść i mi zasmakował dopiero w wieku dorosłym.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. ciężko mi po gziku ale uwielbiam zwłaszcza latem:)kiedy pyrka młoda:)
    na żołądek cięzko ale zajadamy w wersji z słodką śmietanką jest lżejsza:)
    buziaki pysznie podane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że ziemniaczki obieramy. Są jednak i tacy, którzy jedzą ziemniaki ze skórką.
      A może to wina cebuli, że masz z nim problem lub nietolerancji produktów mlecznych.
      Pozdrowionka:)

      Usuń
  6. Fajnie, że jesteś ;) do następnego ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze nie jadła, ale z przyjemnością bym spróbowała :))
    W moim regionie (świętokrzyskim) gzik jest nieznany.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gzik to typowo wielkopolska potrawa. Ser, śmietana, cebulka i odrobina soli. Olej lniany nie jest dla wszystkich.
      Pozdrawiam Aniu:)

      Usuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie i bardzo łatwe do przygotowania....chyba się skuszę. Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo proste danie. W Wielkopolsce jadane bardzo często - szczególnie w piątki.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  9. Uwielbiam biały ser z ziemniakami ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Och moje domowe klimaty z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Popularny, wielkopolski gzik, pychotka! Też czasem robię, przecież jestem Wielkopolanką, ale wersja z cebulką w oleju lnianym jest mi nieznana, ja cebulkę dodaję do sera. Spróbuję z olejem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale musisz się przygotować na zaskoczenie smakowe. Olej ma dość specyficzny smak. Jako dziecko go nie lubiłam. Teraz bardzo. U mnie też gzik występuje w postaci sera z cebulką.
      Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  12. Pieczone ziemniaki...jesienno-zimową porą są częstym gościem na moim stole. Zamiast twarożku podaję jogurt grecki ze szczypiorkiem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo lubie bialy ser z ziemniakami, wyglada bardzo smacznie
    Pozdrawiam
    Karina

    OdpowiedzUsuń
  14. Nigdy takiego dania nie jadłam :) Wygląda apetycznie!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie próbowałam, ale chętnie to zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ach jak to pysznie wygląda, a zapiekane ziemniaki, podobnie jak twarożek, uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przypadku ziemniaki nie są zapiekane lecz gotowane w mundurkach. Ale zapiekane jak najbardziej mogą być.
      Pozdrowionka:)

      Usuń
  17. Hi hi hi hi to też nasze ulubione danie tylko my cebulkę dodajemy do twarożku i oczywiście ziemniaczki w mundurkach :)

    OdpowiedzUsuń