sobota, 10 marca 2018

Sałatka z suszonymi owocami

Witajcie🍀
To już trzecia sałatka, którą chcę Wam polecić w przeciągu krótkiego czasu. Szczerze mówiąc troszkę zafiksowałam się ostatnio  na ten rodzaj posiłku.  Choć muszę przyznać, że właściwie od zawsze odkąd sięgnę pamięcią sałatki należały do moich ulubionych dań. Dzisiejszy przepis podobnie jak poprzednie dwa pochodzi z ulotki Biedronki.  To co mnie najbardziej w nim zaskoczyło to sos przygotowany na bazie soku jabłkowego, oliwy i octu oraz koperku. Jak dla mnie dip jest wyśmienity. W zasadzie połączenie kapusty z suszonymi owocami, jabłkiem, orzechami i sosem daje bardzo ciekawy efekt smakowy. Ta sałatka wraz z mięsnymi jeżynami była moją propozycją dla naszej trzyosobowej rodzinki na kolację w Dzień Kobiet. O jeżykach napiszę w kolejnym poście.



Składniki:
*kapusta pekińska
*dwa jabłka
*suszone morele, rodzynki, żurawina, śliwki
*orzechy włoskie
*koperek
*łyżka octu
*łyżka oliwy lub oleju rzepakowego
* 50 ml soku jabłkowego
*sól


Wykonanie:
*kapustę kroimy w drobne paski, podobnie jak morele i śliwki
*jabłka trzemy na tarce
*wszystkie składniki mieszamy
*całość polewamy sosem przygotowanym z soku jabłkowego, octu, oleju i koperku
*sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce, żeby przeszła sosem



SMACZNEGO:)

Pozdrawiam Was wszystkich 
z bliska i z daleka, 
młodych i nieco starszych.
Przesyłam Wam same serdeczności
Monika:) 



I NA KONIEC BANEREK MOJEJ ULUBIONEJ STRONKI:
KLIKAJMY RAZEM:):):) i pomagajmy. Razem możemy więcej.

30 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie sałatki.
    Świetna propozycja na oryginalne danie, które zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie :)
    Pozdrawiam Monika :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy zaspokoi wszystkie podniebienia tego nie wiem. Nam przypadła do gustu.
      Również pozdrawiam.

      Usuń
  2. Parę lat temu chyba Biedronka wydawała lotki z przepisami M. Kuronia. Bardzo często z nich korzystałam i przygotowane potrawy były doskonałe. Twoją sałatkę chętnie zrobię. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że masz na nią ochotę blogerko kulinarna.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  3. hmmm... nie wiem, ale od dzieciństwa nie umiem się przekonać i przełamać do suszonych owoców. Jedynie daktyle i figi toleruję... ale rodzynki i te inne... oj! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może warto poeksperymentować.
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  4. No to już wiem jaką sałatkę dziś zrobię, wygląda smakowicie. Też uwielbiam rożne surówki i jak dla mnie moje posiłki mogłyby się tylko z nich składać. Serdeczności :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy coś wspólnego ze sobą. Za sałatkami przepadam. Mniam.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  5. Sałatka wygląda świetnie, robię bardzo podobną z rodzynkami. Sałatki są doskonałe na kolację.
    Pozdrowienia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatki są dobre na każdą porę dnia.
      Pozdrawiam.

      Usuń
  6. Jeszcze takiej nie jadłam. Same fajne składniki. Prezentuje się ślicznie.
    Serdecznie pozdrawiam, radosnego dnia życzę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Intrygująca...:)
    Uściski serdeczne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się taka wydawała, kiedy ja zobaczyłam w ulotce.
      Pozdrowionka.

      Usuń
  8. Lubię suszone owoce, zwłaszcza z kuskusem. W takiej postaci z kapustą pekińską jeszcze nie próbowałam. przepis bardzo mi się podoba, z przyjemnością u siebie wypróbuję :))
    Pozdrawiam ciepło:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego! A ja nie jadłam z kaszą kuskus. Chętnie wypróbuję.
      Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  9. Ostatnio nauczyłam się jesć zamiast niezdrowych chrupek, orzeszków itp właśnie suszone owoce...mmm np. kokos - pycha, ale w tej sałatce kapusta pekińska jest dla mnie wielkim zaskoczeniem i wyzwaniem - z chęcią wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale sos jest zaskakujący mega pozytywnie.
      Pozdrowionka 😀

      Usuń
  10. Nie przepadam za kapustą pekińska - ale ta sałatka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Część zielona jest bardzo delikatna. Sos jest świetny.
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  11. Suszonych owoców używam przy pieczeniu ciasteczek, ale w sałatce też mogą okazać się dobrym pomysłem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawa ta sałatka :-)

    OdpowiedzUsuń